Karierna tema – Osebna blagovna znamka

V zadnjem času se veliko govori o osebni blagovni znamki. Iz zornega kota kariernega&poslovnega coachinga je pomemben segment razvojnega kariernega načrta. Ima velik vpliv nato kako uspešni smo pri krmarjenju Kariere. Skrb zanjo izžareva v kolikšni meri smo odgovorni do sebe.

To je vaš zaklad, ki pripada samo vam, ne vašemu delodajalcu ali podjetju za katerega delate, vedno jo vzamete s seboj kamor koli potujete v vaši Karieri tudi ob zaključku in še po njem. Sobiva z vami v vsej vaši edinstvenosti in prepoznavnosti. Mojstri osebnih blagovnih znamk postanemo postopno, to je tek na dolge proge.

Osebna blagovna znamka ima niz gibljivih delov, ki jih na koncu povežemo v edinstveno vrednost vaše ponudbe. Zakaj gibljivi deli? Obratno sorazmerno Raste, se Razvija in Krepi, ker ko rastemo kot osebe in strokovnjaki raste tudi ona z nami, če zanjo skrbimo.

Najpomembnejši gibljivi del osebne blagovne znamke so naše osebne/profesionalne sestavine.

Za ogrevanje, nekaj izhodišč.

Kaj je osebna blagovna znamka?

Osebna blagovna znamka je povezana z našo javno podobo in s tem kako želimo, da nas dojemajo kot osebo in strokovnjaka ne glede nato kako jo uporabljamo: »on line« ali osebno-klasično 1:1. Lahko bi rekli, da gre za gradnjo treh R-ejev: to be recognized, to be remembered, to be respected.

Gre za vašo tržno identiteto, ki naj bo uglašena z vašimi kariernim kapitalom katerega povežete z naravnimi talenti, aspiracijami in strastmi.

Ko povežete gornje elemente in prepoznate, izluščite, kaj je tisto najpomembnejše za vaš karierni&poslovni Cilj, v čem ste najboljši, ste opravili levji delež dela.

Izognili se boste pogostim napakam med drugimi:

 • da v bistvu ne veste ali ne veste dovolj dobro v čem ste edinstveni, kakšna je vaša vrednost, po čem se vas ljudje zapomnijo, v čem ste dobri, v čem ste najboljši? Posledica je, da naša blagovna znamka ne izžareva tega kar v resnici smo kot osebe in strokovnjaki. Nevede jo lahko tržimo z zadržkom, brez zanosa in strasti.
 • pogosto nanjo gledamo kot na izdelek. Brez koga v resnici ne moremo živeti, brez sebe, mar ne? Zato tudi sleherna osebna blagovna znamka ne more živeti, rasti in doseči namena brez tega, da resnično izžareva vas same.

Ali že imamo osebno blagovno znamko?

Verjeli ali ne, osebno blagovno znamko ŽE imamo VSI. Tudi digitalno. In to velja tudi za vse tiste, ki niso prisotni na družbenih omrežjih. Vprašanje je le ali z njo upravljamo in na kakšen način?Vtipkajte na google vaše ime in priimek. Kar prileti to je vaša osebna blagovna znamka. Moja izkušnja in osebno mnenje je, da je dobro, da imamo obe, tako digitalno kot tudi klasično 1:1. Zakaj? Perspektiva uveljavljanja obeh ustvari trdnejše temelje. Poleg tega zaobjamemo vse možnosti, kar dodatno pospeši hitrost. Pri tem imam v mislih tudi ciljno skupino katero nagovarjate kot tudi željeni Cilj. Ne glede nato ali ste podjetnik, delodajalec ali delojemalec, iščejo vas na spletu in vsakomur je milo rečeno čudno, če niste na njem prisotni. S tem sem osebno imela veliko dela sama s sabo. To, da upravljate le z eno obliko osebne blagovne znamke je ena izmed napak, ki nas stane res veliko. Vse teče veliko bolj počasi, manj smo prepoznavni, težje dosežemo to kar želimo, naša mreža je bistvo manjša. Je že tako, da živimo v svetu, ki se hitro vrti in spreminja. In vendarle upoštevajmo tudi »tempo quisto«, vsak po svojih zmožnostih, v ritmu, ki mu najbolj ustreza. Namreč pomembno je, da se v svoji osebni blagovni znamki počutimo udobno. Kako to doseči? Umetnost, mar ne. Moja izkušnja je, da se DA.

Profesionalno osebno blagovno znamko delimo na tri dele: iskalce zaposlitve (interni, eksterni trg delovne sile), podjetniki, vodstveni in vodilni delavci. Kaj je stično vsem trem skupinam? Vsi želijo biti obravnavani kot strokovnjaki v svoji panogi (spomnite se na 3R).

Kaj je drugačno? Ciljna skupina v kateri se tržimo zahteva drugačne pristope. Ko do potankosti spoznamo ciljno skupino/nišo nam bo bistveno lažje »luščiti« in kalibrirati jezik sporočanja naše vrednosti edinstvene ponudbe. Povabim vas, da razmislite o tem, komu je namenjena vaša blagovna znamka oz. v kateri karierni skupini smo ali pa se želimo uvrstiti v prihodnosti.

Kako to storiti?

Najpomembnejše elemente iz prvega gibljivega dela vaše osebne blagovne znamke (osebne/profesionalne sestavine) izluščite in upnete v vizualno podobo vaše osebne blagovne znamke. S tem dobite tudi vašo vrednost edinstvene ponudbe.

Poznavanje vašega notranjega kapitala je ključ, da se lahko učinkovito in načrtno lotite Vizualne podobe vaše blagovne znamke. Pogosto se zgodi, da več časa namenjamo vizualni podobi, namesto, da bi postavili trdne temelje. Brez trdnih temeljev tudi hiša ne stoji dolgo časa. Namesto tega iščemo čarobno formulo, googlamo in srfamo po različnih portalih. Na koncu pa, ker smo preskočili najpomembnejši gibljivi del osebne blagovne znamke, t.j. vrednost in edinstvenost naše ponudbe – Naš Osebni in Karierni Kapital, vizualna podoba osebne blagovne znamke ne izžareva nas samih. To pa je lahko zelo težavno, saj si z takšno osebno blagovno znamko povzročimo več škode kot koristi. Edina prava perspektiva je, da sledimo korakom, čeprav si želimo, da bi bilo vse delo opravljeno že jutri. Ne gre. Ni čarobne paličice. To je edina prava perspektiva, če želite doseči rezultat hitreje, brez izgube časa zaradi kasnejšega popravljanja smeri, vsebine itd. Čas pa je zelo pomemben, saj je naš zemeljski rok trajanja omejen. Žal.

Moje poslanstvo v vlogi Kariernega Coacha je, da vas podprem z tehnikami, orodji in veščinami coachinga, da ustvarite, krepite in nadgradite ter oblikujete vašo osebno blagovno znamko po meri vas samih, da le ta izžareva vašo edinstvenost in vašo vrednost v okviru postavljenega Cilja.

Vi ste pilot, jaz – vaš Coach sem v vlogi partnerja – kopilota, ki vam pomaga, da to prepoznate na način, da dovolj globoko poglobite vedenje in zavedanje o vašem osebnem in profesionalnem kapitalu do neslutenih razsežnosti. Prepoznate najbolj skrivne kotičke potenciala za katere niti slutite ne, da obstajajo. In potem skrbno ključne in najboljše elemente povežete v osebno blagovno znamko tudi v njen vizualni del.

Vi določate hitrost in tempo. Vi določate izbor teme. Vi določate, kako boste merili njen uspeh. Vi določate prvi in naslednji korak, ki temelji na partnerskem odnosu, z ramo ob rami, v zaupanju in zavezništvu. Na tej poti prepoznate in preokvirite tudi marsikatero prepričanje, ki vam ne služi, preskočite marsikatero oviro za katero ste danes prepričani, da je nemogoče.

Benefit je sprememba, ki ima lahko daljnosežne pozitivne posledice na vašo kariero in kvaliteto vašega življenja, na vseh 8 najpomembnejših področjih vašega življenja. V bistvu ves čas delujete tudi v tej smeri, k ravnotežju med osebnim in poslovnim svetom.

Ko začutite resnico v jedru svojega bistva osebne blagovne znamke so vaši odgovori na osnovna, izhodiščna vprašanja jasni, ciljno usmerjeni in podprti z konkretnimi koraki.

Kje torej začeti? Na začetku. Iz karierne točke in perspektive na kateri se nahajete.

Le za pokušino nekaj osnov upoštevajoč perspektivo osebne blagovne znamke.

 • Kdo vse ste?
 • Kaj vse se že nahaja v vašem Kariernem kapitalu?
 • Kdo vse lahko še postanete?
 • Po čem želite, da se vas zapomnijo?
 • Kateri so vaši naravni talenti?
 • V čem je vaša strast?
 • Kaj vas navdihne?
 • Kako sijejo vaše lastnosti?
 • Kako vaše vrednote vplivajo na vašo blagovno znamko?
 • Kaj je vaše poslanstvo?
 • Kakšnim izbiram sledite?
 • Etc…

Vsakdo je edinstven in neponovljiv. Osebna blagovna znamka vam je v veliko podporo, da izstopate iz množice v vsem bogastvu vaše edinstvene ponudbe. Ključno je, da izpostavite tisto v čemer ste najboljši in da krepite tisto kar vas še dodatno podpre, da dosežete Cilj.

In sedaj ko vse to veste, kateri bo vaš prvi korak, kako se boste spravili v akcijo?

Toplo povabljeni, da ugotovite ali smo sinergični. Naročiti brezplačni spoznavni pogovor, to bo vaš prvi korak, da ste se resno in sistematično lotili vaše kariere in vaše osebne blagovne znamke. Za kar vam že sedaj čestitam. In se veselim.

Pot osebne blagovne znamke tudi zame predstavlja nenehen izziv. Mar ni tako, da je prav v tem čarobnost kreative življenja samega po sebi.

Bodite max dobro.