5 Najpogostejših napak in ovire pri ustvarjanju Karierne vizije

Čas branja: 5 min

Irska pisateljica Maeve Binchy je zapisala: «Če ne veš kam pljuješ ti tudi dober veter ne pomaga.«

Kaj torej potrebujemo, da nas dober veter podpre na Karierni poti? Pomorščaki potrebujejo odlične navigacijske instrumente, da prispejo do željene destinacije. Skorajda povsem enako velja tudi za slehernega izmed nas. Izjema je le, da je življenje polno presenečenj, da večinoma ne bomo vedeli točno kam bomo prišli, vendar VEDNO lahko vemo, če gremo v PRAVO SMER. Zato potrebujemo Vizijo in karierna vizija je kot zvezda severnica na nebu.  Vedno nam kaže pot ali gremo v pravo smer, ne glede na to, kako temno je.

Najpogostejše napake in ovire pri ustvarjanju karierne vizije so

  • Premalo raziskovanja. To pomeni, da ne namenite dovolj časa za raziskovanje vaših poklicnih/kariernih željah ali na povsem nepopolen način, ki vam ne prinese željenega.

  • Proces ustvarjanja vizije lahko ovirajo omejujoča prepričanja kot so: dvom vase, v sposobnosti; občutek, da si ne zaslužite uspeha; zadržki; cilja ni možno doseči; ni dovolj energije in časa, da bi se posvetili karieri; življenje na avtopilotu ali pa to se ne da; preveliko tveganje; črno belo razmišljanje … Velikokrat tovrstnih prepričanj, ki nam ne služijo ne prepoznamo, si jih ne priznamo, jih ne preokviramo v spodbudna, motivirajoča, ki nas na karierni poti podprejo.

  • Ne poiščemo podpore strokovnjaka, ker nas je sram ali pa se razmišlja v smeri, to ni potrebno. Tako mi je usojeno. In življenje odteče, kot teče reka.

  • Karierna vizija ostane črka na papirju. Velikokrat zato, ker se iz nje ne izpelje dober Načrt z konkretnimi Kariernimi Cilji, ki so dovolj specifični, realni, merljivi, dosegljivi, časovno opredeljeni. Karierni načrt zmanjša možnost, da vaša vizija ostane le črka na papirju. In najpomembneje, ko začutite TO JE TO. In na tem delate v kontinuiteti.

  • Karierne Vizije se sploh ne lotimo, ker je to modna muha in so le sanje.

Ne glede na zgoraj zapisano potrebujete tudi ENERGIJO, moč, STRAST, da vse skupaj ne ostane pri ideji. In STRAST je resnično nekaj resničnega. Prihaja iz vas, iz vaše notranjosti, v vas prebiva. Je kot mehanizem, ki vas izpolnjuje. Ko jo zbudite, ko začutite ogenj v sebi, bo na dan privrela z vsem potencialom.

Le kdo si ne bi želel strastnega razmerja z Kariero, zadovoljne in izpolnjujoče Kariere. Kariere kjer delaš  ne le to kar imaš rad, ampak predvsem tisto, kjer spoštuješ to kar si. In to razmerje pričnete ustvarjati postopno, tudi z Karierno vizijo. Karierni Coaching je najbolj strastno razmerje, ki ga lahko dobite za vašo Kariero.

  • Kakšno razmerje imate s Kariero?
  • Kakšen je vaš odnos do vaše Kariere?
  • Kakšen odnos bi si želeli? Bi si želeli strastnega, izpolnjujočega, zadovoljnega ?
  • Se vaša trenutna karierna pozicija in življenjski pogled dopolnjujeta?
  • Ali eden vozi drugega in kako?

Ko imate jasno predstavo o tem kam želite priti, katera je vaša prava smer za vašo Kariero lahko lažje načrtujete, sprejemate odločitve, ustvarite in živite poklicno-karierno življenje, ki je v harmoniji z vašim osebnim življenjem in ste ZADOVOLJNI.

Zato je Karierna vizija orodje, ki ga resnično potrebujete, da lahko oblikujete odličen, strateško naravnan Karierni Načrt z vsemi sestavinami, ki bodo sprožile Akcijo!

Bodite max karierno dobro.